Muziekfestivals in Nederland Voor Op Je Bucketlist

Muziekfestivals in Nederland

Op zoek naar je volgende feestje en vraag je je af wat de grootste en BESTE muziekfestivals in Nederland zijn? Nou, zoek niet verder, want ik heb deze ongelooflijke gids samengesteld voor de meest iconische komende Nederlandse festivals in 2022.

Ik heb in Nederland gewoond, en het zal altijd een van mijn favoriete landen blijven, vooral omdat de Nederlandse festivalscene het gewoon allemaal voor elkaar heeft. De sfeer, de podiumproductie, de podia, het publiek, enzovoort – er is waarschijnlijk geen betere bestemming in de wereld voor muziekfestivals (vooral voor de elektronische muziekindustrie).

Nederland is de thuisbasis van enkele van de grootste DJ’s aller tijden en Nederlandse festivals hebben de reputatie goed georganiseerd te zijn en een absolute knaller te zijn. Je kunt namen verwachten als Martin Garrix, Armin van Buuren, Tiesto, Afrojack, Hardwell, en Oliver Heldens. Wat kan je er nog meer van overtuigen dat de Nederlandse festivals de beste muziekfestivals zijn die er zijn, hands down.

Je kunt elk weekend van de zomer wel een festival bezoeken (en eerlijk gezegd kun je kiezen uit 3-4 festivals)! Hoewel het moeilijk was om deze lijst in te korten, vind ik hier de 22 BESTE Nederlandse muziekfestivals die je aan je bucketlist moet toevoegen!

1) Amsterdam Dance Event

Wanneer: 13-17 oktober 2022

Waar: Amsterdam, Nederland

“Het Amsterdam Dance Event (ADE) is de toonaangevende conferentie en het festival voor het hele spectrum van elektronische subgenres, met meer dan 1000 evenementen verspreid over bijna 200 podia.

ADE’s meerdere conferentietracks bieden het ultieme zakelijke en inspiratieplatform op het gebied van elektronische muziek, met speciale programmering voor zakelijke professionals, start-ups, aspirant-producers en -muzikanten, studenten, VJ’s, visuele kunstenaars en podiumontwerpers. In 2018 verwelkomde de conferentie 600 sprekers en 9000 vertegenwoordigers van de wereldwijde elektronische muziekindustrie.

Het festivalprogramma van ADE bestrijkt het hele spectrum van elektronische subgenres, met meer dan 2.500 artiesten die optreden in 140 van Amsterdams beste muziek- en uitgaansruimten. In 2018 trok het festival 400.000 festivalbezoekers uit meer dan 90 landen, wat het tot ’s werelds grootste clubfestival maakt.

Het ADE by Day-programma biedt entertainment, engagement en tal van verrassingen voor de legioenen elektronische muziekfans die Amsterdam bezoeken. Het grotendeels gratis dagprogramma biedt een schat aan dansmuziek-gerelateerde tentoonstellingen, films, documentaires, DJ showcases, gear masterclasses, studio sessies en artiesten MusicTalks, die plaatsvinden in de vijf belangrijkste districten van Amsterdam, gebruikmakend van historische locaties en unieke locaties door de hele stad.”

2) A State Of Trance Utrecht 2022

Waar: Utrecht, Nederland

Wanneer: 18-19 februari 2022

Dit jaar beleeft A State of Trance de 1000ste aflevering in hun 20ste jaar. Vier een weekend lang fantastische festiviteiten op A State of Trance (ASOT) met een weekendpas. De pas geeft je toegang tot het hoofdpodium, waar je kunt genieten van hits van een gestapelde line-up.

“We brengen een eerbetoon aan twintig jaar ASOT, waarbij we alle hoogtepunten uit het verleden herbeleven in een twee decennia durende mix door Armin van Buuren en speciale gasten. Dit belooft een nostalgische avond te worden om nooit te vergeten.

Op zaterdag vieren we de 1000ste aflevering van ASOT. We toveren de wereld om in een dansvloer en kijken vooruit naar wat komen gaat. Verwacht een nacht met meerdere area’s met jonge talenten & legendarische artiesten, die je het beste van trance muziek bieden.”

Je weet dus dat dit een paar nachten gaan worden om nooit te vergeten.

3) Awakenings Festival

Wanneer: Juni 2022 (25e verjaardag)

Waar: Spaarnwoude, Nederland

“Awakenings Festival is een groot techno festival net buiten Amsterdam, in Spaarnwoude Houtrak.

Het festival is een instituut met een line-up van de grootste en slimste technoartiesten. Awakenings organiseert het hele jaar door evenementen in de legendarische Gashouder van de Nederlandse hoofdstad en is een van de grootste namen in de elektronische muziek. Hun jaarlijkse pelgrimstocht naar buiten in de schilderachtige bosrijke omgeving van hun thuisbasis Spaarnwoude is hét technofestival van het jaar in Nederland.”

4) Mysteryland Festival 2022

Waar: Haarlemmermeer, Nederland

Wanneer: 26-28 augustus 2022

“Wij zijn een kleurrijke samenwerking van bezoekers, artiesten, DJ’s en creatieven. Samen zijn we Mysteryland; het toonaangevende elektronische muziekfestival in Nederland. Jaar na jaar komen we bij elkaar om onze vriendschap en liefde voor muziek te vieren. Tussen bruisende vijvers, rivieren en bosrijke heuvels van het Floriadeterrein bij Amsterdam, verwelkomen we meer dan 100.000 mede-festivalvrienden van meer dan 100 nationaliteiten.”

De reputatie van Mysteryland gaat zichzelf vooraf, vraag iedereen naar Mysteryland, en ze zullen je vertellen hoe geweldig hun ervaring was. Als behoorlijk spectaculair Nederlands Electronic Dance Music Festival is het geen verrassing dat het nu al uitverkocht is. Maar verlies de hoop niet, want je kunt een plekje op de wachtlijst bemachtigen, en duimen maar.

5) Don’t Let Daddy Know Amsterdam 2022

Waar: Amsterdam, Nederland

Wanneer: 5 maart 2022

Wat begon als een leuke avond in Ibiza in 2012, is uitgegroeid tot een knallend evenement dat zich heeft bewezen als een Amsterdamse festivalfavoriet. Ga met ze mee als ze terugkeren naar de stad voor hun 8e editie van entertainment van hoge kwaliteit.

“We nemen je mee op een achtbaanrit naar een hogere sfeer van een ongewone stijl van entertainment en het vervullen van elke individuele wens door het creëren van een uitzonderlijke herinnering aan muziek. Don’t Let Daddy Know streeft ernaar om de top-of-the-line modieuze mensen aan te trekken die gaan voor meer dan alleen het gemiddelde.”

6) Mystieke Tuin Festival 2022

Waar: Amsterdam, Nederland

Wanneer: 14 mei 2022

Welkom bij het 10-jarig jubileum van de Mystic Garden! Het speelt zich af in een omgeving waar mensen zich verkleden als hun favoriete sprookjesfiguur en de muziek de toon zet. Het Mystic Garden Festival zal u zeker doen verbijsteren.

Zorg ervoor dat u zich vooraf registreert om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes en om als eerste in de rij te staan wanneer de magie plaatsvindt. Of doe mee op hun Mystic Garden Festival 2022 Facebook-evenement.

7) Amsterdam Openlucht 2022

Waar: Amsterdam, Nederland

Wanneer: 4-5 juni 2022

“Onze vriendschap zal duren. Hou vast.”

Gemeenschap is de basis van dit festival. Als je op zoek bent naar cultuur, eenheid, tonnen leuke activiteiten, en natuurlijk, geweldige muziek, dit festival levert. Zorg ervoor dat je je tickets registreert via hun website en bereid je voor op wat milieubewust plezier terwijl je jamt op de top tunes.

8) Best Bewaarde Geheim Festival 2022

Waar: Hilvarenbeek, Nederland

Wanneer: 10-12 juni 2022

“We houden ervan om te ervaren en te onderzoeken hoe muziek ons leven verrijkt. Van geluiden tot kunst tot eten tot vriendschappen tot allerlei uitingen, we brengen ze op één plek om synergieën en magische momenten te creëren, groot en klein. Best Kept Secret is een driedaagse ontdekkingstocht naar waar muziek ons kan brengen. Een oorstrelende tongstrelende hartverwarmende reis door geluiden, shows, smaken, knuffels en awes.”

Leon Bridges, Alt-J, Jessie Ware, Spelling, Jamie XX, Sigrid, Wolf Alice, Deus, Metronomy, Soulwax, Beach bunny, Sky Ferreira. Nee, dit zijn niet zomaar willekeurige woorden, ze maken deel uit van je driedaagse line-up. Naast de muziek zijn er ook een heleboel kunst en culturele ervaringen.

9) Pinkpop Festival 2022

Waar: Landgraaf, Nederland

Wanneer: 17-19 juni 2022

Dit festival heeft lang op zich laten wachten, met 19 sensationele acts op hun 51e editie (bevestigd in 2020). Metallica, Twenty-one Pilots, en Nothing but Thieves zijn slechts een voorproefje van wat je kunt verwachten. Pak dat in met een buiging van Imagine Dragons, en je bent helemaal klaar voor het Pinkpop Festival.

10) Luminosity Beach Festival 2022

Waar: Zandvoort, Nederland

Wanneer: 23-26 juni 2022

“Elk jaar verwelkomt Luminosity Events duizenden trance liefhebbers van over de hele wereld voor het jaarlijkse Luminosity Beach Festival. De 2022-editie van dit massale evenement wordt gehouden in Beachclub Bernie’s in Zandvoort van donderdag 23 juni tot en met zondag 26 juni.

De line-up bevat namen als Paul van Dyk, Ferry Corsten, Aly & Fila, Paul Oakenfold, Key 4050, Markus Schulz, Gareth Emery, John O’Callaghan en vele, vele anderen!

Sinds het nederige begin in 2007 heeft Luminosity Events zich op de kaart gezet als een puur trance en exotisch uitje voor muziekliefhebbers in de regio en diegenen die avontuurlijk genoeg zijn om verder te kijken dan de standaard grootschalige festivals in Europa.”

11) Oh My! Muziek Festival 2022

Waar: Amsterdam, Nederland

Wanneer: 25 juni 2022

Een van de publieksfavorieten, Oh My! Music Festival heeft Davido, Meek Mill, Roddy Rich, en talloze anderen geënsceneerd. Het heeft gebracht in mensen van over de hele wereld om dit weekend te vieren met hen.

Het Amsterdam Music Festival 2021 werd geannuleerd en zal terugkeren in 2022. Na een hiatus van 2 jaar kunnen we niet raden wat we van deze showstopper kunnen verwachten.

12) Down The Rabbit Hole 2022

Waar: Beuningen, Nederland

Wanneer: 1-3 juli 2022

“Op 1 t/m 3 juli 2022 gaan we drie dagen tuimelen in park De Groene Heuvels, verscholen in het glooiende land tussen de Maas en de Waal voor Down The Rabbit Hole!”

Feesten bij Down the Rabbit Hole is een geweldige manier om van je zomer te genieten. Als je je zorgen maakt over accommodatie, kun je gemakkelijk kamperen met je eigen kampeerspullen. Of, zelfs, breng je tijd door met uitbundig leven in het Rabbit Resort.

Dit festival wordt gekenmerkt door surrealisme, psychedelica, en precies de juiste hoeveelheid verwarring. Belichaam de elementen van avontuur met uitstekend sociaal gezelschap, rockende beats, en natuurlijk, de meest intrigerende camping accommodatie.

13) Milkshake Festival Amsterdam 2022

Waar: Amsterdam, Nederland

Wanneer: 30-31 juli 2022

Het Milkshake Festival staat in het teken van bevrijding, cultuur, verrijking, diversiteit, zelfexpressie en creativiteit. Het is veruit het kleurrijkste festival op deze lijst. Je kan er meerdere genres verwachten, tonnen activiteiten en opwindende dingen om te ontdekken. Dit festival past niet in een hokje en is het meest geschikt voor degenen die ook buiten een hokje leven.

“Gecentreerd op hun thema’s van vrijheid van meningsuiting en inclusiviteit, verwelkomt het festival iedereen, ongeacht je kleur, geslacht, of seksuele geaardheid. Zwart, blank, groot, dun, dik, homo, hetero, trans, cis, ze willen vieren wat de wereld groot maakt door de diversiteit van haar inwoners.

14) Dekmantel Festival Nederland 2022

Waar: Amsterdam, Nederland

Wanneer: 4-7 augustus, 2022

Als je het Dekmantel Festival een paar dagen thuis wilt noemen en tijd wilt doorbrengen in de natuurlijke omgeving van het Amsterdamse Bos. Na enkele teleurstellende afzeggingen in 2021, is het team klaar om het kick-ass concert in 2022 aan te bieden.

Met namen als 808 State, Alberta balsem, Antal & hunee, Anz, Aquarian en Floating points op het programma, is er geen twijfel mogelijk dat ze in 2022 harder dan ooit terug zullen komen.

“Vorig jaar hebben velen van jullie jullie steun betuigd wat veel voor ons betekende en ons door het jaar heen heeft geholpen, waar we ontzettend dankbaar voor zijn, en we vertrouwen erop dat we in 2022 weer samen in het Amsterdamse Bos zullen dansen.”

15) Loveland Festival 2022

Waar: Amsterdam, Nederland

Wanneer: 13-14 augustus 2022

“Loveland wordt 25 jaar, en het wordt een feest dat je nooit, maar dan ook nooit meer zult vergeten. Het prachtige Sloterpark, een line-up van de beste house & techno acts, interactief entertainment en vele, vele verrassingen.”

Het Loveland Festival is een testament van het vermogen van authentieke Nederlandse Festivals. In hartje Amsterdam keren ze, na 25 jaar knallende concerten, nog één keer terug. Zorg ervoor dat u uw accommodatie boekt in het Loveland Hotel, met uitzicht op het park, voor een snelle toegang tot het festivalterrein.

16) Lowlands Festival 2022

Waar: Biddinghuizen, Nederland

Wanneer: 19-21 augustus 2022

“Als de duivel in de details zit, was Lowlands een duivels paradijs.”  – GEVOLG VAN GELUID

“Hoewel Lowlands een breed spectrum aan verschillende culturele activiteiten bestrijkt, ligt de nadruk nog steeds op alternatieve muziek: van rock tot pop via hiphop; van metal tot electro via wereldmuziek en hierbij niet te vergeten drum ’n bass, house en techno.”

17) Psy-Fi Festival 2022

Waar: Leeuwarden, Nederland

Wanneer: 24-28 augustus 2022

Een Sjamanistische Ervaring – Vlakbij de stad Leeuwarden ligt een prachtige groene oase met oeroude bossen, zonnige stranden, zwemmeertjes en stille plekjes.

Zes stranden, vijf etappes, en twee eilanden zorgen voor een prachtige manier om vier nachten door te brengen. Je krijgt de kans om je opnieuw te verbinden met de mensheid, jezelf en de muziek. Spring rond tussen het hoofdpodium, de chill-out stage of de freak floor.

“Psy-Fi “Guardians of Gaia” is onze 8ste editie, en na “Seed of Science” van vorig jaar zijn we erg enthousiast om de volgende editie voor jullie voor te bereiden. Het Psy-Fi festival gaat over veel meer dan muziek. Het gaat over het verbinden van mensen van over de hele wereld. Ongeacht geslacht, ras, religie of kleur komen we samen als één.”

18) Miziek Op Festival 2022

Wanneer: 7-8 mei 2022

Waar: Havenpark, Amsterdam

Music On Weekend 2022 de iconische muzikale ervaring gehost door Marco Carola, nodigt Jamie Jones, The Martinez Brothers, Loco Dice, Paco Osuna, Nic Fanciulli, Danny Tenaglia en nog veel meer uit. Het festival in Amsterdam wordt voorafgegaan door shows in Londen, New York, Miami, Detroit, Las Vegas, en daarna gaat Music On naar Ibiza voor zijn 8e jaarlijkse residentie.

19) DGTL Amsterdam 2022

Wanneer: 16-18 april 2022

Waar: Amsterdam, Nederland

“DGTL Amsterdam is een tijdgeest najagend elektronisch muziekfestival in de Nederlandse hoofdstad dat sinds 2013 vooruitstrevende line-ups samenstelt. DGTL is een wereldmerk met festivals over de hele wereld, maar de Amsterdamse editie is zonder twijfel het vlaggenschip van het festival en geeft een platform aan zowel invloedrijke legendes als aanstormende artiesten. Het festival vindt plaats tijdens het Paasweekend en heeft een thuis gevonden in het industriële NDSM Docklands, een multifunctionele culturele hub voor de stad.”

20) Free Your Mind Festival

Waar: Stadsblokken Arnhem, Nederland

Wanneer: Juni 2022

“Free Your Mind is een merk dat zich richt op de dromers onder ons. Als een van de eerste en meest gevestigde dance festivals in Nederland blijven ze innoveren en grenzen verleggen. Nederlanders hebben zeker meer te bieden dan alleen de omgeving van Amsterdam en ze blijven dit bewijzen door nog steeds het snelst groeiende underground festival in het oosten te zijn. Na een prachtig 15-jarig jubileum met het organiseren van meerdere evenementen gedurende het afgelopen jaar, is het weer tijd voor hun jaarlijkse festival in Arnhem. “

21) Diynamic Festival Nederland 2022

Waar: Sloterpark, Amsterdam, Nederland

Wanneer: 4 juni 2022

“Opnieuw zijn de weelderige, grazige weiden van het Amsterdamse Bos de plek waar het allemaal gaat gebeuren. Het pittoreske bos voelt nu al als een thuis weg van huis en we kunnen niet wachten om er nog een paar onvergetelijke aan toe te voegen”.

Na de afgelopen twee jaar noodgedwongen hun edities te hebben geannuleerd, is Diynamic Festival er klaar voor om een epische 2022 editie neer te zetten! Ze brengen ook een TOP-NOTCH line-up voor een stellaire dag van dansen en feesten in een idyllische locatie.

22) Planet Paradigm Festival Nederland 2022

Waar: Groningen, NL

Wanneer: 26 mei 2022

Planet Paradigm is een samenwerking tussen VBX en Club Paradigm en vindt plaats op een onmogelijk natuurlijke locatie in Groningen!

Nadat het vorig jaar al uitverkocht was dankzij de residents, verwelkomt Planet Paradigm nu deze grote namen op hun prachtige locatie om te spelen op drie podia en een afterparty in een pakhuis.  Het festival heeft een prachtig podium in het bos waar Zip, Rhadoo, Ion Ludwig en Ferro zullen spelen, allemaal omgeven door hoge, met klimop begroeide groene bomen en organische houten hutten, killer sound systems en nog veel meer verrassingen. Het hele festival staat onder een duurzaam initiatief en je kunt er zeker van zijn dat kwaliteit en onconventionaliteit gevierd worden op dit eendaagse evenement.

Dit is een compacte en gecultiveerde bijeenkomst voor wie graag dicht bij de natuur is en de voorkeur geeft aan bedachtzame, sfeervolle mensenmassa’s en geluiden.